Fietsonderhoud: zo kun je een fiets schoonmaken

Vader en zoon maken een fiets schoon

Een fietstocht maken is heerlijk, maar vaak ziet je tweewieler er na afloop toch wat minder goed uit. Ook als je dagelijks naar je werk fietst, is het belangrijk om je fiets goed schoon te houden, zodat je er elke dag weer op kunt vertrouwen. En mountainbikeonderhoud is essentieel om vol vertrouwen door de natuur te scheuren. Kortom: wat voor fiets je ook hebt, het is cruciaal om te weten hoe je een fiets schoonmaakt, zodat je je nooit meer druk hoeft te maken om regen en modder. 

Of je nou een mountainbike of racefiets wil schoonmaken, het onderstaande stappenplan leert je hoe je je fiets snel weer tot die originele, glanzende staat terugbrengt.  

 

  1. Een fiets schoonmaken: eerste stappen
    Als je een vieze MTB wil schoonmaken of je trouwe forenzenfiets onder de modder zit, is het belangrijk om die klonten modder en ander grof vuil eerst te verwijderen. Deze stappen helpen je alvast op weg:
    • Het ligt voor de hand, maar zet je fiets buiten op een plek die nat en modderig mag worden.
    • Zet je fiets rechtop.
    • Gebruik een vel sterk keukenpapier om grote klonten opgedroogde modder weg te vegen.
    • Spoel ander vuil weg met de tuinslang. Als je kinderen hebt, vinden zij dit vast een leuke klus (vooral op een zomerse dag!).

  2. De drivetrain en fietsketting schoonmaken
    Als je een fiets schoonmaakt kun je het beste beginnen met de drivetrain: de ketting, derailleurs, crankstel en cassette. Het is een goed idee om eerst de drivetrain, inclusief de fietsketting, schoon te maken, omdat deze onderdelen vaak verstopt raken met modder. Terwijl je dit weg schrobt, komt er waarschijnlijk vuil op je frame terecht, en dat is natuurlijk niet wat je wil als je net alles al hebt schoongemaakt! Dit is wat je moet doen:
    • Spuit ontvetter op de ketting en cassette en schrob ze goed schoon met een stijve borstel.
    • Schrob ook het crankstel en de derailleurs met ontvetter, maar wees hierbij wel voorzichtig: dit is makkelijker als je deze onderdelen los kunt maken. Als je goed alle hoeken en gaten aanpakt, kun je de klus toch goed klaren terwijl ze nog aan de rest van de fiets bevestigd zijn.
    • Vergeet niet om na het schoonmaken en ontvetten je fietsketting weer goed te smeren, zodat deze soepel loopt en niet gaat roesten.

    Zet je dispenser met Edet Easypull Premium keukenpapier klaar. Dit keukenpapier is ideaal voor fietsonderhoud, want je kunt de vellen makkelijk met een hand afscheuren, waardoor niet de hele rol onder het vet komt te zitten. Bovendien beschermt de dispenser het keukenpapier tegen vuil en vocht.

  3. Het frame en de rest van de fiets poetsen
    Zodra je klaar bent met de drivetrain kun je de rest van je fiets aanpakken: frame, zadel, stuur, wielen, etc.
    • Pak een emmer warm water, afwasmiddel of een schoonmaakmiddel speciaal voor fietsen, en een zachte borstel. Pak hiermee elk onderdeel van je fiets aan: stuur, zadel, vorken en alle frameonderdelen, inclusief de onderkant. Ga je een mountainbike schoonmaken, vergeet dan ook de eventuele vering niet.
    • Als je de wielen los kan halen, is het makkelijker om ze schoon te maken en ook lastig te bereiken onderdelen van het frame aan te pakken: let vooral op de velgen en spaken.
    • Veeg het vuil voorzichtig van de remschijven: als dit op de oppervlakken blijft zitten, kan het de schijven sneller laten slijten.
    • Bevestig alle onderdelen die je hebt losgemaakt en spoel alles nog een laatste keer af.
    • Droog alles goed af en smeer dan de ketting in: Edet keukenpapier is ideaal voor beide klussen. Pak dit zorgvuldig aan en zorg ervoor dat alle schakels goed ingesmeerd zijn. Dep een eventueel teveel aan smeermiddel weg en draai de pedalen een paar keer rond om te controleren dat de ketting soepel loopt.
    • Zowel stadsfiets- als mountainbikeonderhoud eindigt met een flinke poetsbeurt. Je geeft een beetje extra glans aan je fiets met een daarvoor geschikt middel en een microvezeldoekje.

Met deze stappen kun je makkelijk je omafiets, MTB of racefiets schoonmaken. Na goed fietsonderhoud is je stalen ros weer als nieuw! Daarnaast zul je ook de techniek achter dit bijzondere vervoermiddel nog meer waarderen. Oftewel: een echte win-winsituatie.


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op