Bevroren brood ontdooien op 4 simpele manieren 

Close-up van een doorgesneden knapperig wit stokbrood met kruimels en een tweede stokbrood in de achtergrond

We eten bijna elke dag brood, maar soms lukt het toch niet om het brood op te maken voordat het droog wordt. De oplossing? Je hoeft het niet te verkruimelen of weg te gooien, want je kunt brood invriezen en ontdooien zonder al te veel moeite. Hieronder delen we vier verschillende manieren om brood te ontdooien: 

  1. Brood op kamertemperatuur laten ontdooien. 
  2. Brood ontdooien in de magnetron. 
  3. Brood ontdooien in de oven. 
  4. Brood ontdooien in de airfryer. 

Kies gewoon je favoriete methode en ga aan de slag met behulp van onze simpele tips! 

Brood invriezen

Voordat we uitleggen hoe je brood kunt ontdooien, is het belangrijk om te weten hoe je het het beste in kunt vriezen. Het kost sowieso minder moeite dan deeg kneden! Je houdt je brood langer goed door rekening te houden met de volgende tips om brood in te vriezen:

  • Laat warm brood eerst afkoelen tot kamertemperatuur voordat je het invriest. Anders kan het verkruimelen als je het later gaat ontdooien. 
  • Verpak je brood dubbel. Wikkel je brood eerst in bakpapier. Voeg vervolgens een laag vershoudfolie toe. 
  • Verdeel porties in aparte verpakkingen. Als je weet dat je maar een paar sneetjes tegelijk wil, is dit een geweldige manier om ervoor te zorgen dat je verspilling voorkomt. 
  • Bewaar het brood in een luchtdicht bakje. Dit helpt de vorming van bacteriën te voorkomen en zorgt ervoor dat het brood niet te veel uitdroogt. 
  • Label het bakje met een datum. Dit zorgt ervoor dat je weet wanneer je het in de vriezer hebt gelegd om het op de juiste datum te gebruiken. 
  • Weet hoe lang je brood kunt invriezen. Een in de winkel gekocht brood gaat gewoonlijk 4 tot 6 maanden mee in de vriezer, terwijl een zelfgemaakt brood na 2 tot 3 maanden niet meer op zijn best is. Sommige soorten brood, zoals stokbrood, zijn niet geschikt om in te vriezen, dus probeer ze te eten op de dag dat je ze koopt. 

Je kunt brood na het ontdooien opnieuw invriezen, maar doe dit wel binnen 48 uur voor het beste resultaat. Zorg ervoor dat je zowel de originele invriesdatum als de datum van het opnieuw invriezen op het pakje schrijft. Vries het brood bovendien nooit meer dan één keer opnieuw in, want anders krijg je smakeloze sneetjes.

Zo krijg je het beste resultaat als je het brood weer ontdooit.

Hoe ontdooi je brood? De makkelijkste manier 

Als je op zoek bent naar manieren om brood snel te ontdooien, kun je het beste de volgende methoden hieronder lezen. Volg echter deze stappen voor een eenvoudige, probleemloze methode om bevroren brood te ontdooien: 

  • Haal het brood uit de vriezer. 
  • Laat het vanzelf op kamertemperatuur komen. 
  • Als je een heel brood ontdooit, laat het brood dan in de zak en het ontdooit binnen drie tot vier uur. 

Als je bevroren brood per stuk wilt ontdooien in plaats van per sneetje, laat het dan een nacht in de koelkast staan. Verwarm het 's ochtends in de oven op 180°C om een paar zo goed als nieuwe sneetjes te maken.

Brood ontdooien: magnetron 

Brood in de magnetron ontdooien is ontzettend snel en gemakkelijk. Volg dus de volgende stappen als je haast hebt! Zo kun je brood ontdooien in de magetron: 

  1. Haal het brood uit de vriezer en wikkel de sneetjes in keukenpapier.
  2. Leg de sneetjes op een bord en zet dit in de magnetron. Zorg ervoor dat de sneetjes niet overlappen.
  3. Zet de magnetron 10 tot 15 seconden aan.
  4. Laat het brood vooral niet te lang in de magnetron liggen; als het niet ontdooid is, kun je de magnetron altijd nog een paar seconden aanzetten.

Brood ontdooien in de magnetron gaat het best als je de sneetjes bedekt met een paar vellen keukenpapier, zoals Edet Superior , om eventueel vocht te absorberen. Zo voorkom je dat het brood klef wordt.

Brood ontdooien: oven 

Bakkers geven er meestal de voorkeur aan om bevroren brood te ontdooien in de oven. Het grote voordeel hiervan is dat het brood er warm uit komt met een knapperige korst; heerlijk. Volg deze stappen om brood te ontdooien in de oven: 

  1. Verwarm je oven voor op 200°C. 
  2. Leg het brood in het midden van de oven. 
  3. Laat het vijf minuten opwarmen voordat je het er weer uit haalt. 
  4. Laat het vijf tot tien minuten afkoelen en geniet ervan! 

Brood ontdooien: airfryer 

Airfryers of heteluchtfriteuses zijn een steeds populairder apparaat in de keuken voor heerlijk eten zonder het vet dat bij frituren hoort. Het beste is dat het zo eenvoudig is om brood te ontdooien in een airfryer: 

  1. Plaats het brood in de airfryer en zorg ervoor dat de sneetjes elkaar niet overlappen. 
  2. Verwarm het brood vijf minuten in de airfryer op 170°C. 
  3. Draai het brood om en verwarm het nog vijf minuten verder. 

Controleer het brood voordat je het uit de heteluchtfriteuse haalt, omdat verschillende modellen airfryers anders zullen presteren. Maar in slechts 10 minuten zou je ontdooide sneetjes brood klaar moeten hebben om te boteren en beleggen!

Recepten om te gebruiken nadat je brood hebt ontdooid 

Nu je weet hoe je bevroren brood moet ontdooien, is het tijd om het te gebruiken. Het is duidelijk dat je het gewoon kunt beleggen of roosteren, maar wat als je het brood voor iets spannenders wilt gebruiken? Hier zijn een paar receptideeën: 

  • Heb je een oplossing nodig voor een zoetekauw? Gebruik je ontdooide brood om een verrukkelijke brood-en-boterpudding te maken. Met melk, room, eieren, suiker en krenten is dit een heerlijke manier om overgebleven sneetjes ontdooid brood op te maken. 
  • Liever iets hartigs? Gebruik de overgebleven ontdooide sneetjes brood om een soortcalzone te maken. Tomatenpuree, kaas en je keuze aan beleg maken deze pizzazakjes een goede keuze als alternatief voor de traditionele boterham als lunch. 

Ziezo, vier eenvoudige methoden om brood te ontdooien. Afhankelijk van hoeveel tijd je nog hebt, zal elk van deze methoden je helpen om je brood heerlijk te laten smaken, zelfs nadat het tijd in de vriezer heeft doorgebracht. Probeer het snel en geniet nog langer van je brood! 


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op