5 manieren om lekker krokant spek te bakken 

Plakjes knapperig gebakken spek liggen op vellen keukenpapier

Krokant gebakken spek. Als je al trek krijgt bij de gedachte eraan, dan ben je zeker niet de enige. Maar hoe krijg je dat spek thuis zo knapperig? Met onze simpele tips en een aantal lekkere baconrecepten bak je zo een flinke stapel. Hier zijn vijf manieren om spek of bacon te bakken: 

  1. Spek bakken in de pan 
  2. Spek in de oven bakken 
  3. Spek uitbakken in de magnetron 
  4. Spek bakken in de airfryer 
  5. Spek krokant bakken op de grill 

Lees snel verder om eenvoudig te genieten van knapperige plakjes spek, ontbijtspek of bacon. 

1. Spek bakken: pan op het fornuis  

Ontbijtspek bakken op de kookplaat is eenvoudig en het kost slechts 10 minuten van je tijdom die knapperige, krokante textuur te krijgen. Het enige dat je hoeft te doen, is deze stappen te volgen voor spek bakken in een pan: 

  1. Begin met een koude koekenpan. Dat klopt, koud! Meestal gaat men ervan uit dat je de pan eerst moet opwarmen, maar voor het beste resultaat is dat hier niet het geval. 
  2. Leg de individuele plakjes spek in de koude koekenpan. 
  3. Nu is het tijd om de pan te verwarmen! Zet je koekenpan op een middelhoog vuur en – het allerbelangrijkste – laat het spek met rust. Geniet gewoon van de fijne sissende geluiden terwijl je spek bakt. 
  4. Wacht tot je spek doorschijnend wordt en uit de pan begint te komen. Je kunt de randen voorzichtig optillen (omdat deze het eerst bruin worden), maar forceer ze nooit van de bodem van de pan. 
  5. Zodra het los genoeg zit, gebruik je een tang om het spek om te draaien. Herhaal het bovenstaande proces voor de tweede zijde.  
  6. Vetspatten zijn bijna onvermijdelijk als je spek in een pan op het fornuis bakt. Maar geen nood! Gebruik een simpel spatschermpje om je keuken schoon te houden. 

Houd een rol sterk, absorberend keukenpapier, zoals Edet Superior keukenpapier, bij de hand om het teveel aan olie uit het spek op te zuigen.

2. Gebakken spek uit de oven 

Spek bakken in de oven is een populaire methode. Volg deze 5 eenvoudige, beproefde stappen om bacon of ontbijtspek in de oven te bakken:  

  1. Verwarm je oven voor op 200°C.
  2. Bedek een bakplaat met aluminiumfolie of bakpapier.
  3. Leg de plakjes spek naast elkaar, waarbij je wat ruimte tussen de plakjes open laat.
  4. Laat ongeveer 20 minuten bakken voor lekker knapperig spek uit de oven. 
  5. Leg de plakjes op keukenpapier als ze gaar zijn om het teveel aan vet op te nemen.`

Houd je bakplaat met plakjes spek in de gaten, want je oven bakt misschien wat sneller, en we willen liever krokant dan verbrand spek!

 3. Krokant spek uit de magnetron 

Bacon bakken in de magnetron is nog sneller en makkelijker dan in de oven. Het is zelfs zo eenvoudig dat we hier slechts drie stappen hebben om spek krokant te bakken:  

  1. Leg je plakjes spek of bacon plat op een bord tussen twee vellen keukenpapier.
  2. Zet het bord met spek in de magnetron en zet deze 90 seconden op volle kracht aan. Je zal het spek horen sissen en door de deur heen kun je de plakken op zien krullen. 
  3. Haal het spek uit de magnetron als je tevreden bent met het resultaat. Dankzij het keukenpapier is het teveel aan vet al geabsorbeerd, dus je kunt meteen beginnen met smullen. 

Krokant spek is het lekkerst als het nog goed warm is, dus serveer het zo snel mogelijk.

4 .Ontbijtspek bakken in een airfryer 

Airfryers of heteluchtfriteuses zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden door de toenemende wens van mensen om te genieten van de luxe van gefrituurd voedsel zonder de minder gezonde vetten die vaak worden geassocieerd met traditioneel frituren ¹. Zo gebruikt je een airfryer om spek uit te bakken: 

  1. Verwarm je airfryer voor op 180°C. 
  2. Voeg een paar theelepels water toe aan de bodem van je heteluchtfriteuse. 
  3. Snijd de plakken spek zo groot dat ze in je airfryer passen en leg ze erin een enkele laag in – dit betekent dat je ze in porties moet bakken. 
  4. Laat het spek 8-10 minuten bakken. Hoe dikker de plakjes spek, hoe langer het nodig heeft. 
  5. Eenmaal krokant, verwijder je het spek, veeg je de bodem schoon en herhaal je stap 2-4 voor de volgende portie spek. 
  6. Leg ten slotte al je gebakken plakjes weer bij elkaar. Deze keer kunnen ze worden opgestapeld en in 1-2 minuten worden opgewarmd tot ze klaar zijn om te serveren. 

Wist je dat je ook brood kunt ontdooien in de airfryer? Hier lees je er meer over!

5 . Bacon bakken op de barbecue of grill 

Het gebruik van een barbecue of grill is een geweldige manier om een rokerige smaak aan je spek toe te voegen. Zorg er wel voor dat je een dikkere plak gebruikt als je het spek direct op de roosters grilt. Volg deze stappen voor het maken van krokant spek op de grill: 

  1. Verwarm je grill tot tussen de 160-180°C. 
  2. Leg de dik gesneden plakjes ontbijtspek op de roosters van de grill zodra deze de gewenste temperatuur heeft bereikt. 
  3. Sluit het deksel en laat je bacon bakken. 
  4. Eenmaal gekookt, leg je het spek op een bord bedekt met keukenpapier om overtollig vocht op te nemen. 
  5. Nu is het tijd om te serveren! 

Afhankelijk van de dikte van je bacon kan de baktijd variëren. Meestal is 5-10 minuten voldoende, maar voor superdikke plakjes kan het tot 25 minuten duren tot ze goed uitgebakken zijn. Houd ze in de gaten, en als het spek de gewenste knapperigheid heeft, is het tijd om te serveren.

Spekrecepten  

Spek uitbakken is natuurlijk leuk, maar wat eet je erbij? Hier zijn enkele van onze favoriete spekrecepten: 

  • Eieren. Eieren met spek is een echte klassieker; kies je favoriet uit roerei, gepocheerde eieren of spiegeleieren. 
  • Traditioneel Engels ontbijt. Ruil je boterham met hagelslag in voor een compleet Engels ontbijt met toast, worstjes, witte bonen in tomatensaus, champignons, geroosterde tomaten, eieren en natuurlijk gebakken spek. Lijkt dat je een beetje te veel als je net uit bed bent? Probeer het dan als brunch. 
  • Avocadosalade. Krokant spek is lekker bij zachte spinazie en avocado, allemaal door elkaar gehusseld om een heerlijke salade te maken. 
  • Hamburger. Maak je eigen baconburger door krokant spek en een plak kaas op een zelfgemaakte hamburger van rundergehakt te leggen in een zacht bolletje. Voeg augurkjes, sauzen, sla en plakjes tomaat toe of houd het simpel, zodat de bacon alle aandacht krijgt. 

Van bacon bakken in de oven tot krokant spek uit de magnetron,nu heb je vijf supereenvoudige methoden om spek krokant te bakken met behulp van verschillende apparaten. 

Bronnen: 

¹ Is eten uit de airfryergezond?, Voedingscentrum


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op