Ahh, een barbecue; een moment om samen te komen met vrienden en familie en te smullen van heerlijk eten in de buitenlucht. Als we aan barbecue-eten denken, denken we vaak aan hamburgers en worstjes, maar er zijn veel alternatieven. En het eten hoeft niet ongezond te zijn. Kies voor smaak én gezondheid en gebruik een aantal van de volgende gezonde barbecue-recepten voor je volgende tuinfeestje.
N.B. Deze ideeën voor een barbecuesalade en hoofdgerecht zijn voldoende voor vier tot zes gasten.
1. Aardappelsalade met munt
Geen grillsessie is compleet zonder verrukkelijke bijgerechten, en aardappelsalade is een hoofdbestanddeel van elke geweldige barbecue. Salades bij de bbq, zoals aardappelsalade, zijn over het algemeen gezond; totdat de ingrediënten worden overgoten met zoute en vette smaakmakers zoals mayonaise! Probeer dit lichtere alternatief om de boel op te frissen. Je hebt het volgende nodig:
- 500 g nieuwe aardappelen
- 200 g magere yoghurt
- Handvol munt
En dan nu de bereidingswijze:
- Kook de aardappelen en zet ze apart om af te koelen.
- Meng de yoghurt en munt en bedek de aardappelen met het mengsel.
- Zet je aardappelsalade in de koelkast en ga verder met de rest van de bbq-voorbereidingen.
Als je klaar bent, zet je de salade op tafel en laat je iedereen zelf opscheppen.
2. Creatieve Caesar salade
Dit is een van die klassieke salades bij de bbq die soms gewoon even een draai nodig heeft om 'm gezonder te maken. Je hebt het volgende nodig:
- 4 gare, in plakjes gesneden kipfilets
- 2-3 sneetjes volkorenbrood
- 1 eetlepel mosterd
- 500 g magere yoghurt
- Citroen
- Fijngehakt teentje knoflook
- Romaine sla
- Een beetje parmezaanse kaas.
Zo maak je het:
- Leg de slabladeren in een grote kom en leg de gare kipfilet erbovenop.
- Meng de mosterd, citroen, yoghurt en knoflook tot een dressing.
- Rooster wat volkorenbrood en hak het tot croutons. Je kunt de sneetjes zelfs langzaam in de oven bakken om ze echt knapperig te krijgen; geen zware olie of mayo nodig in dit gezonde bbq-recept.
- Strooi de parmezaanse kaas erover, voeg de dressing toe en zet er een schaal croutons bij, zodat iedereen z'n eigen bordje kan vullen.
Nu zijn je salades voor de bbq klaar, dus laten we overgaan op de vullende (maar alsnog gezonde!) barbecuerecepten. Kom maar op met de hoofdgerechten!
3. Kruidige bonenburgers
Je gaat niet naar een bbq zonder dat je een hamburger eet! En terwijl het overschakelen van vet rundvlees naar een magere hertenvleesburger een goede gezonde optie is, kun je een stapje verder gaan door voor een geheel plantaardige burger te kiezen. Deze bonenburgers zijn nog makkelijk te maken ook, met deze ingrediënten:
- 2 blikken bonen: zwarte bonen, limabonen of kikkererwten werken goed
- Handvol peterselie, koriander en dille: probeer elke kruidencombinatie die je lekker vindt voor dit gezonde bbq-gerecht
- Ui
- 100 g paneermeel
Zo maak je ze:
- Meng de bonen, kruiden, paneermeel en ui door elkaar, waarbij je een deel van de bonen grof laat voor de juiste textuur.
- Maak van het mengsel de gewenste hoeveelheid hamburgers.
- Leg ze op de grill tot ze goudbruin zijn.
- Serveer ze in een volkorenbroodje of knapperige slawrap, met een garnering van verse tomaat.
4. Mediterrane kebabs
We weten allemaal hoe gezond de mediterrane keuken is, dus waarom zouden we die invloed niet overbrengen op barbecuerecepten? Gerechten op basis van magere vis en/of vlees bevatten een stuk minder verzadigd vet. Of je nu voor vis of kip gaat, deze gerechten bevatten zowel veel smaak als veel voedingsstoffen. Probeer eens een combinatie van de volgende ingrediënten:
- 400 g in blokjes gesneden kipfilet of vis: zalm, tonijn, garnalen en witvis zijn geweldig
- Gesneden paprika en uien
- Oregano, basilicum en zwarte peper naar smaak
- Olijfolie
Bereidingswijze:
- Wissel stukjes vis of vlees af met gesneden uien en pepers.
- Bestrijk met olijfolie en strooi gelijkmatig kruiden en peper over de kebabs.
- Leg ze op de barbecue en draai ze om zodat ze gelijkmatig gaar worden (zorg ervoor dat de kip helemaal gaar is voordat je ze serveert).
- Serveer op de spiesjes en laat je gasten ervan genieten.
Tips voor voedselhygiëne
Bij het barbecueën is het altijd enorm belangrijk om goede voedselveiligheid en hygiëne in acht te nemen. De volgende tips gaan je daar helemaal bij helpen:
- Houd rauw vlees altijd gescheiden van andere ingrediënten en gebruik nooit hetzelfde mes om te snijden.
- Was verse producten voordat je ze klaarmaakt en serveert.
- Houd je handen schoon.
- Laat voedsel niet buiten liggen.
- Zorg dat vlees door en door gaar is: snijd het in om dit te controleren of gebruik een vleesthermometer.
- Houd Edet keukenpapier bij de hand om gemorst eten op te ruimen en plakkerige handen af te vegen.
Tip: Een Edet Easypull keukenpapier dispenser is de perfecte metgezel voor de barbecue. Het keukenpapier is sterk en absorberend en is ideaal om gemorste drankjes en plakkerige vingers schoon te maken.
Van gezonde barbecuesalades tot stevige hoofdgerechten; dit zou genoeg inspiratie moeten zijn voor je volgende barbecue. Veel plezier en eet smakelijk!
Minions koekjes
Dit cookie-idee is gewoon zo suikerzoet! Met dit eenvoudige recept tover je zeker een glimlach op de gezichten van jouw gasten.
Minions fruitbom
Met deze fruitige minion krijgt iedereen zin in een gezond tussendoortje!
Minions appels
Met dit grappige idee zegt niemand meer nee tegen gezonde tussendoortjes!
Low Carb Superfood koekjes
Power voor de feestdagen met superfoodkoekjes
Kersthuisjes van chocoladebrownies
Suikerzoete chocolade browniehuisjes voor de adventstijd.
Ipanema en Aardbei-daiquiri
Twee geweldige recepten voor cocktails zonder alcohol.