2 personen vonden dit nuttig

Heb jij een enkele palm als blikvanger, een paar hippe cactussen of ben je dol op uitgebreid verticaal tuinieren binnenshuis? Kamerplanten zijn erg trendy, maar daar zit meer achter dan een mooie uitstraling: ze geven sfeer aan je interieur en kunnen je humeur en zelfs luchtkwaliteit verbeteren. Het is dan ook voor elke liefhebber van kamerplanten belangrijk om de juiste manier te weten om verschillende planten te verzorgen. Hier zijn vijf tips om je te helpen om verschillende kamerplanten, van varens tot de bananenplant, te verzorgen.
- De verzorging van kamerplanten stap 1: ken je plant
Er zijn veel verschillende soorten kamerplanten die allemaal andere voorkeuren hebben. Sommige planten, zoals varens, groeien van nature in vochtige, schaduwrijke gebieden; ze houden dus niet van direct zonlicht. Varens groeien het beste op een plek met een hoge luchtvochtigheid, zoals de badkamer. Vetplanten, daarentegen, gedijen in droge en zonnige omgevingen. - Kies de perfecte plek
Zet je nieuwe groene vriend thuis op een plaatsje dat ‘ie fijn zal vinden. Als je een aantal planten hebt die van dezelfde omgeving houden, kun je ze bij elkaar zetten. Zet je kamerplanten hoe dan ook niet te dicht bij de radiator: kunstmatige hitte kan je planten uitdrogen en beschadigen, zelfs als ze in het wild in een hete en droge omgeving groeien. Kamerplanten in de winter verzorgen betekent dus dat je ze op een mooi licht plekje zet, maar ze bij de verwarming vandaan houdt. Als je weinig ruimte hebt, is ook verticaal tuinieren binnenshuis een goede optie. - Planten verzorgen: geef ze voeding en water
Een veelgemaakte fout bij de verzorging van kamerplanten is om ze te veel of juist te weinig water te geven. Cactussen en vetplanten worden snel het slachtoffer van te veel aandacht: het is genoeg om ze één keer per maand een goede scheut water te geven. Planten die meer van een vochtig klimaat houden, kunnen meerdere keren per week water nodig hebben. Ook moet je deze dagelijks besproeien met water.
Geef je planten daarnaast ook elke 1-2 maanden een beetje plantenvoeding uit het tuincentrum. Volg daarbij de aanwijzingen op de verpakking en zoek uit wat de juiste soort voeding voor jouw kamerplanten is. Denk eraan dat kamerplanten in de winter vaak minder voeding en water nodig hebben. - Maak de bladeren van je kamerplanten schoon
Ook het schoonmaken van de bladeren van je planten valt onder binnenshuis tuinieren. Door een of twee keer per maand de bladeren af te stoffen, voorkom je dat stof de poriën van je plant verstopt en maak je je plant minder gevoelig voor ongedierte. Zo pak je dit aan:
• Wees voorzichtig als je planten schoonmaakt. Kamerplanten met erg kwetsbare bladeren, zoals varens, hoeven niet afgenomen te worden, vooral niet als je ze regelmatig besproeit met water. Maak alleen planten met dikke, stevige bladeren schoon en wees ook hierbij erg voorzichtig.
• Neem het oppervlak af en vergeet daarbij ook de onderkant van de bladeren niet. Zacht keukenpapier is perfect om stof en vuil weg te vegen.
• Bevochtig het keukenpapier met een klein beetje water en neem hier nog een keer voorzichtig de bladeren mee af. Wrijf ze eventueel nog even op met een droog keukenpapiertje om ze mooi te laten glanzen.
Edet Superior keukenpapieris perfect voor kamerplantenverzorging, omdat het ook nat ontzettend sterk is en geen vezels achterlaat op de bladeren van je planten. Bovendien is het zacht genoeg om je planten niet te beschadigen.
- Verzorg ook de omgeving van je planten!
Binnenshuis tuinieren is heerlijk, maar kan ook voor rommel zorgen, zoals dode insecten en losse aarde. Ook een schone plant kan grond en dode bladeren achterlaten op de vensterbank, de vloer of je meubilair. Houd wat absorberend Edet keukenpapier bij de hand om gemorst water en vuil snel op te vegen.
Gerelateerde onderwerpen
Moet je eieren wassen? Zo kun je eieren bewaren en reinigen
Moet je eieren wassen en waar moet je eieren bewaren? In dit artikel lees je alles over het schoonmaken en bewaren van eieren voor optimale hygiëne.

Veel plassen: hoe vaak plassen per dag is normaal?
Moet je veel plassen of juist weinig plassen? Ontdek hier hoe vaak plassen per dag normaal is en wanneer je beter contact kunt opnemen met je huisarts.

Rouwrandjes? Vieze nagels schoonmaken in 5 stappen
Heb je rouwrandjes onder je nagels? Ontdek hier hoe je in vijf simpele stappen vuil onder je nagels kunt verwijderen voor een goede nagelhygiëne!

Thuis gemakkelijk oorbellen schoonmaken en ontsmetten
Oorbellen reinigen, oorknopjes schoonmaken en oorbellen desinfecteren; lees hier hoe je je oorbellen goed en snel kunt schoonmaken.

Kots uit tapijt krijgen: braaksel opruimen in 10 stappen
Het is een vies werkje, maar braaksel moet natuurlijk gewoon opgeruimd worden. Hoe krijg je kots uit het tapijt zonder dat het vlekken achterlaat?

Zo goed als nieuw: je haarborstel schoonmaken
Misschien is het tijd om je haarborstel een goede schoonmaakbeurt te geven, maar hoe maak je een haarborstel schoon? Wij leggen het je haarfijn uit.
