10 voedselveiligheidsregels (voor kinderen die graag koken)

10 voedselveiligheidsregels (voor kinderen die graag koken)

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Veel kinderen koken graag en de rommel die erbij hoort maakt het alleen maar leuker. Maar zodra ze oud genoeg zijn om deeg te kneden of in een pan te roeren, is het tijd om ze over voedingshygiëne in de keuken te leren. Hier zijn 10 voedselveiligheidsregels voor een leuke, veilige en hygiënische keuken. 

 

  1. Handen wassen voor kinderen
    Leren om je handen te wassen voor en tijdens het koken is een van de belangrijkste keukenregels. Leg uit dat, hoewel sommige bacteriën goed voor je zijn, andere je ziek kunnen maken. Daarom moeten handen stralend schoon zijn voordat je eten aanraakt en zorg je ervoor dat het hele gezin gezond blijft.

    Help je kinderen ziektekiemen beter te begrijpen en maak handen wassen voor kinderen leuker door (biologisch afbreekbaar) glitter op hun handen te doen. Laat ze alle glitter van hun handen wassen en leg uit dat als al het glitter weg is, ook de ziektekiemen verdwenen zijn.

  2. Kleed je in stijl
    Maak een spelletje van voedingshygiëne door je kinderen zich te laten verkleden als chefkok. Zorg ervoor dat ze lang haar in een staart dragen, hun mouwen opgerold zijn, ze geen sieraden dragen en altijd een schort voordoen. De hoge koksmuts hoeft niet, maar is wel een leuke toevoeging.

  3. Maak na afloop goed schoon
    Wanneer je kind het begrip ‘ziektekiemen’ beter begrijpt, snappen ze ook waarom het belangrijk is om na het koken goed schoon te maken. Maak hygiëne in de keuken leuker door samen de ziektekiemen te lijf te gaan en neem alle oppervlakken af met schoonmaakmiddel en keukenpapier.

    Houd absorberend keukenpapier, zoals Edet Superior bij de hand om spatten en gemorst eten meteen op te vegen. Dit is ook perfect om mee schoon te maken, omdat het ook nat sterk genoeg is om uit te wringen en flink mee te schrobben.

  4. Houd rauw vlees apart
    Leer je kind wat het verschil tussen rauw en gekookt eten is, en waarom het een van de belangrijkste voedselveiligheidsregels is om deze apart te houden, vooral als het om vlees gaat. Leg uit dat dit zo is omdat rauw vlees schadelijke bacteriën kan bevatten die je ziek kunnen maken, en dat deze bacteriën ander eten kunnen besmetten.

  5. Gebruik verschillende snijplanken
    Nu je kinderen begrijpen waarom het belangrijk is voor hygiëne in de keuken om rauw vlees apart te houden, zullen ze zonder problemen snappen waarom het belangrijk is om verschillende snijplanken te gebruiken voor verschillende voedingsmiddelen. Schaf snijplanken in verschillende kleuren aan om ze makkelijk uit elkaar te houden: rood voor rauw vlees, blauw voor rauwe vis, geel voor gekookt vlees, bruin voor groente, groen voor fruit en salades en wit voor brood en zuivelproducten.

  6. Hoesten en niezen verspreiden ziektekiemen
    Het is belangrijk om geen eten te bereiden voor een groep als jij of je kind ziek is of buikgriep heeft, omdat je de ziektekiemen via het eten kunt verspreiden! Maar als je kind net verkouden is geweest en nog een beetje snotterig is, kan dit een goed moment zijn om het te hebben over het hygiënisch bereiden van voedsel als je ziek bent. Maak er een gewoonte van om alleen te hoesten in een wegwerpzakdoekje en je handen na afloop meteen te wassen.

  7. Zo organiseer je de koelkast
    Voedingshygiëne in de koelkast is belangrijk om kruisbesmetting te voorkomen. Leer je kinderen hoe je de koelkast op een veilige manier inricht door ze tekeningen te laten maken van groente, vlees en zuivel, zoals kaas of melk. Leg de verschillen tussen de voedingsmiddelen uit en waarom vlees op de onderste plank hoort, groente in de lades en zuivel bovenaan. Plak de tekeningen in deze volgorde op de koelkast als herinnering.

  8. Lik je vingers niet af
    Ook voor mama en papa is het af en toe verleidelijk om deze regel te breken, maar het is wel een belangrijk onderdeel van voedingshygiëne. Als je een taart aan het bakken bent, kun je je kind een lepeltje geven om het beslag te proeven. Steek het lepeltje na afloop niet terug in de beslagkom! Veeg plakkerige vingers meteen af aan een stuk keukenpapier, zodat je niet in de verleiding komt om ze af te likken.

  9. Kook eten goed gaar
    Leer je kinderen tijdens het koken hoe lang verschillende gerechten gekookt moeten worden en waarom dit voedsel veilig maakt om te eten. Je kunt dit goed duidelijk maken met een voedselthermometer – laat zien hoe je temperatuur omhooggaat en bij welke temperatuur het eten gaar is.

  10. Zo berg je eten op
    Leer je kind dat verschillende voedingsmiddelen bewaard moeten worden bij verschillende temperaturen. Bijvoorbeeld: linzen horen in het keukenkastje, melk in de koelkast en bevroren groente in de vriezer. Je kinderen leren meer over hygiëne in de keuken als ze plezier hebben, dus versier samen een paar potten om pasta of rijst in te bewaren. 

Voor kinderen is koken niet alleen leuk, maar ook een goede manier om meer te leren over voedselveiligheid. Regels zoals de 10 die we in dit artikel gaven zorgen ervoor dat ze precies weten waar ze op moeten letten. Zo kun jij met een gerust hart van hun keukencreaties genieten!


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op