14 personen vonden dit nuttig
Niemand wordt geboren met perfecte kennis over vrouwelijke hygiëne. Meestal leren we over intieme verzorging van de mensen om ons heen – of online. De keerzijde hiervan is dat we vaak eindigen met veel verschillende en soms verwarrende meningen, en soms tegenstrijdige adviezen. Voordat we ingaan op enkele van onze tips voor dameshygiëne, leggen we eerst uit wat de definitie hiervan is.
Intieme hygiëne voor vrouwen verwijst naar de dagelijkse verzorging van de vulva en vagina om deze gezond en vrij van infecties te houden.1 Het is belangrijk voor vrouwen om te weten hoe ze voor hun lichaam moeten zorgen en hoe ze weloverwogen beslissingen kunnen nemen over welke producten ze gebruiken.
Of je nu opgroeit en voor het eerst over je eigen lichaam begint te leren of je je afvraagt hoe je met je dochter moet praten over vaginale verzorging, hier zijn onze top tien tips voor dameshygiëne, van afvegen na het plassen als vrouw tot goede hygiëne voor de vrouwelijke geslachtsorganen:
1. Hoe veeg je af na het plassen en poepen?
De meesten van ons weten wel dat je billen afvegen van voor naar achter onder dameshygiëne valt, maar hebben je ouders ooit uitgelegd waarom dit eigenlijk zo is? Als je niet juist afveegt nadat je naar het toilet bent geweest, kunnen bacteriën in je vagina en plasbuis terechtkomen, wat weer tot ongemakkelijke infecties kan leiden. Is het jouw beurt om deze informatie door te geven aan je peuter? Moedig haar dan al tijdens de zindelijkheidstraining op het potje aan om van voor naar achter te vegen.2 Zo ontwikkelt ze vanaf het begin af aan al goede gewoontes.
Gebruik toiletpapier dat zacht, absorberend en sterk is, zoals Edet Ultra Soft.
2. Veeg na met vochtig papier
Als onze handen vuil zijn, vegen we ze niet alleen af met een droge handdoek, toch? We wassen ze met zeep en water. Hetzelfde geldt als je naar het toilet bent geweest. Veeg nadat je droog toiletpapier hebt gebruikt dus nog even na met een vochtig toiletpapiertje dat je mag doorspoelen, zoals Edet. Zo blijf je niet alleen goed schoon, maar bespaar je ook nog eens tijd (en papier).
3. Je bent wat je eet (en drinkt)
Dit is misschien een verrassing, maar goed eten is heel belangrijk voor een gezonde vaginale hygiëne. Wees je bewust van wat je in je lichaam stopt – denk eraan, alles met mate – om er zeker van te zijn dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt! En vergeet niet om veel water te drinken, vooral om urineweginfecties te voorkomen.
4. Wees trots op je menstruatie
Menstruatie is uniek, net als jij. Soms kun je een krampachtig, prikkelbaar en opgeblazen gevoel krijgen – en soms merk je misschien helemaal niets. Menstruatie kan van maand tot maand en van persoon tot persoon verschillen, maar vergeet niet dat er niets onhygiënisch of gênant is aan ongesteld zijn. Het is volkomen natuurlijk! Met een goede vrouwelijke hygiëne kun jij je elke dag van de maand schoon, comfortabel en zelfverzekerd voelen. Houd een pakje vochtig toiletpapier van Edet bij de hand als je ongesteld bent, zodat je je de hele dag onderweg kunt opfrissen.
5. Afscheiding is normaal en gezond
Het is heel normaal dat je je een beetje schaamt bij wat vaginale afscheiding, maar dit hoeft helemaal niet. Het is namelijk gewoon het natuurlijke vrouwelijke verzorgingssysteem van je lichaam dat aan het werk is.3 Als je merkt dat het onaangenaam begint te ruiken of er veranderingen in textuur of kleur zijn, kun je beter wel even je huisarts bellen voor advies.
6. Tips tegen urineweginfecties
Dit is misschien geen tip voor intieme hygiëne waar je op zit te wachten, maar het onderzoeken van je plas kan helpen om vroeg een urineweginfectie te ontdekken. Als je urine er troebel uitziet en sterker ruikt dan normaal, kan dit een urineweginfectie betekenen.4 Drink in dit geval veel water en bel even met je huisarts als het plassen pijn doet.
7. Geef jezelf ruimte om te ademen
Jij houdt er ongetwijfeld van om frisse lucht in te ademen, maar wist je dat voor je vulva hetzelfde geldt? Strakke, synthetische kleding kan warme, vochtige omstandigheden veroorzaken (een grote favoriet van gistinfecties). Trek daarom voor het slapen een losse, katoenen pyjama aan om luchtcirculatie te bevorderen en houd dit gebied droog, koel en gezond tijdens het slapen.
8. Was met schoon water
Agressieve zepen kunnen het evenwicht verstoren van de goede bacteriën die je vagina gezond houden, waardoor infecties en ongemak kunnen ontstaan. Wij raden daarom aan om je vulva te wassen met schoon water.5 Als je toch zeep wilt gebruiken, kies dan voor een ongeparfumeerd verzorgingsproduct speciaal voor intieme verzorging voor dames en spoel het altijd goed af. Was de binnenkant van je vagina niet (bijvoorbeeld met een vaginale douche), want dit kan de gevoelige slijmvliezen irriteren en de pH-balans verstoren.
9. Wees voorbereid
Met alle wetenschap die vandaag de dag beschikbaar is, kun je nog steeds niet precies voorspellen of je die lichtgekleurde spijkerbroek even moet overslaan. Probeer daarom altijd een inlegkruisje (of wat jouw voorkeur ook heeft) bij de hand te houden. Toch vergeten? Vraag dan of een vriendin er eentje heeft. Voor de meeste producten voor intieme hygiëne is het advies om ze iedere vier uur te wisselen of, als je zwaarder bloedverlies hebt, zodra je merkt dat het nodig is.
10. Praat over vrouwelijke hygiëne
Onze laatste tip over dameshygiëne is voor lezers van iedere leeftijd. Niemand wordt geboren met alle informatie over intieme verzorging voor dames: we leren het van onze moeders, vaders, broers of zussen, vrienden en leraren. Daarom is het niet gênant als je vragen over vaginale hygiëne hebt.
Wees eerlijk over wat je wel of niet over het onderwerp weet, en leer meer van je familie, huisarts of betrouwbare websites. Als jij zelf open kunt praten over vaginale verzorging, dan is dit ook makkelijker voor de mensen om je heen.
Dus daar heb je het: 10 tips over intieme hygiëne voor vrouwen. Of je nu voor het eerst ongesteld bent, in de menopauze zit of misschien een jonger vrouwelijk familielid hebt die je vragen stelt, met deze tips heb je de antwoorden. Als je twijfelt, denk er dan altijd aan om contact op te nemen met je huisarts.
Bronnen
1 Zorg voor een goede intieme hygiëne, Gyn&co
2 Hoe voorkom ik blaasontsteking bij mijn kind?, Thuisarts.nl
3 Ik heb last van vocht uit mijn vagina, Thuisarts.nl
4 Ik heb een blaasontsteking (vrouw), Thuisarts.nl
5 Ik heb een ontsteking in mijn vagina door schimmels, Thuisarts.nl
Gerelateerde onderwerpen
Zindelijkheidstraining: hoe en wanneer wordt een kind zindelijk?
Zindelijkheidstraining kan lastig zijn, maar met een beetje geduld en een paar slimme trucjes lukt het zeker. Lees hier hoe je een kind zindelijk kunt maken!
Waarom mannen staand plassen
Mannen die staand plassen kunnen strijd in de badkamer veroorzaken. Wat is de beste wc-houding? Mannen, hier is advies over staand en zittend plassen.
5 Tips om je kind ‘s nachts zindelijk te maken
Wanneer moet je kind ‘s nachts zindelijk worden? Dat wisselt per kind, maar als de tijd komt ben je goed voorbereid met deze 5 handige tips.
Wat zeggen de kleur en vorm van ontlasting over jouw gezondheid?
Wat is gezonde ontlasting? Leer wat de normale kleur en vorm van ontlasting en ontdek wat je poep over je gezondheid zegt met behulp van de Bristol poepschaal.
Zo kun je het beste je billen afvegen
Wil je weten wat de beste manier is om je billen af te vegen? Ontdek hier ons uitgebreide advies over toilethygiëne voor jong en oud. Lees snel verder!
Ongesteldheidstips: menstruatiepijn verlichten en fris blijven
Ongesteld? Tips tegen menstruatiepijn zijn altijd welkom! Ontdek hier 5 menstruatietips om buikpijn te verlichten en je een fris gevoel te geven.