Je nieuwe kitten is zacht en lief, maar jullie hebben allebei nog heel wat te leren, zoals hoe je de kattenbak gebruikt en schoonmaakt. Hoe vaak moet je de kattenbak verschonen en hoe pak je die klus het beste aan? Wij geven je handige tips, zodat je altijd een schone kattenbak hebt zonder vervelende kattenbakgeur. Zo kun jij weer heerlijk spelen en knuffelen met je pluizige kitten.
Hoe vaak moet je een kattenbak verschonen?
Voordat we uitleggen hoe je de kattenbak verschoont, is het goed om te weten hoe vaak je dit moet doen. Als je kleine viervoeter geen schoon kattengrit heeft om zijn behoefte in te doen, zal ‘ie op zoek gaan naar een andere plek; en je wil natuurlijk niet dat hij daarvoor je bed gebruikt!
Hoewel je het beste elke dag viezigheid en klonten kunt verwijderen, hoef je de hele kattenbak slechts een keer per week te verschonen. Zorg ervoor dat je kat genoeg ruimte heeft om te graven, dus vul de kattenbak met tenminste 7-8 cm kattenbakvulling.
Dagelijks viezigheid verwijderen
Katten zijn schone dieren, dus zal je kitten het liefst alleen een schone kattenbak gebruiken. Het is een goed idee om de vorige eigenaren te vragen of zij bijvoorbeeld klontvormende kattenbakvulling gebruikten of juist niet, en wat hun ervaringen daarmee waren. Als zij er tevreden over waren, kun je het beste hetzelfde kattengrit kopen. Katten houden van dingen die ze al kennen!
Verwijder dagelijks klonten en zichtbaar vuil. Komt er een nare geur uit de kattenbak? Dan kun je die viezigheid beter meteen weghalen. Vergeet niet het schepje ook regelmatig schoon te maken, om te voorkomen dat het onder de ziektekiemen komt te zitten.
Wekelijks de kattenbak schoonmaken
Afhankelijk van het soort kattenbak dat je hebt, de kattenbakvulling die je gebruikt, en of je een binnen- of buitenkat hebt, kan een maandelijkse grote schoonmaakbeurt genoeg zijn. Het is echter een beter idee om de kattenbak elke week schoon te maken. Hoe schoner de kattenbak immers is, hoe groter de kans is dat je kat z’n behoefte op de juist plek doet.
Om de kattenbak schoon te maken, moet je deze eerst legen. Verwijder achtergebleven rommel met Edet keukenpapier en neem vervolgens de bak grondig af. Laat de bak drogen voordat je de kattenbakvulling er weer in doet.
We raden aan de kattenbak na het schoonmaken af te nemen met wat vochtig Edet Superior keukenpapier en een desinfecterend middel, en vervolgens de schone bak af te drogen met nog wat absorberend keukenpapier. Dit keukenpapier is ook nat supersterk, dus je kunt er flink mee schrobben.
Tips om de kattenbak te verschonen
Regelmatig de kattenbak schoonmaken kost een beetje tijd en moeite, maar dat is het zeker waard. Volg onze kattenbaktips en je kat heeft altijd een fijne schone plek om z’n behoefte te doen:
- Verwijder klonten en viezigheid elke dag.
- Wees er snel bij om een vieze kattenbakgeur te voorkomen.
- Je krijgt het beste resultaat door wekelijks de kattenbak te verschonen.
- Wees geduldig, want het kan even duren voordat je de beste plek voor de kattenbak en het juiste type kattenbakvulling hebt gevonden.
Deze tips helpen je de kattenbak goed schoon te houden, waardoor je kat (en jij!) schoon en blij blijven.
Gerelateerde onderwerpen
10 ideeën voor vrijwilligerswerk als gezin voor een hechtere gemeenschap
Wil je vrijwilligen met je gezin? Ontdek hier hoe je vrijwilligerswerk als gezin kunt doen met ideeën voor vrijwilligerswerk voor kinderen en jongeren.
Vrijwilligerswerk: een stappenplan om vrijwilliger te worden
Wil je vrijwilligerswerk doen, maar weet je niet zeker waar je moet beginnen? Ontdek hier onze tips om vrijwilliger te worden in vijf stappen!
Waarom is mijn kat ziek? Symptomen, oorzaken en oplossingen
'Waarom is mijn kat ziek?' Ontdek hoe je een zieke kat herkent, de redenen waarom je kat misschien ziek is, en hoe je een zieke kat thuis kunt verzorgen.
Is mijn hond ziek? Zo kun je een zieke hond herkennen en verzorgen
Je hond geeft over of lijkt lusteloos... Hoe weet je of je hond ziek is en wanneer je naar de dierenarts moet? Ontdek hier waar je op moet letten.
Thuis geld besparen: 10 eenvoudige bespaartips en budgettips
Wil je thuis geld besparen? Volg onze budgettips en bespaartips voor je huishouden om minder geld uit te geven en meer te kunnen doen voor je naasten!
Telefoonverslaving? 20 ideeën om je schermtijd te verminderen
Ben je verslaafd aan je smartphone en wil je je telefoongebruik verminderen? In dit artikel ontdek je 20 ideeën om minder op je telefoon te zitten.