1 persoon vond dit nuttig
Iedereen verdient af en toe een pauze in een comfortabel hotel, zelfs insecten! En daarbij kan een insectenhotel helpen. Ontdek waarom insectenhotels belangrijk zijn en leer zelf een insectenhotel te maken met onze tips over materialen en een makkelijk te volgen stappenplan.
Wat houdt een insectenhotel zelf maken precies in?
Ten eerste, wat is een insectenhotel? Het is een speciaal gebouwde structuur die onderdak biedt aan kleine diertjes en insecten. Het heeft veel verschillende secties met verschillende maten, vormen en texturen van natuurlijke materialen om nest- en rustplaatsen te creëren voor verschillende insecten. Je kunt een insectenhotel kant-en-klaar kopen of een doe-het-zelfproject starten en er zelf eentje maken.
Waarom is het nuttig om een diy-insectenhotel te maken?
Door een insectenhotel zelf te maken help je insecten en kleine dieren te beschermen tegen roofdieren door ze een veilige schuilplaats te geven. Ze kunnen er hun jongen grootbrengen, schuilen en er zelfs in overwinteren.
Het helpt niet alleen de insecten zelf. Als je een insectenhotel maakt, geef je kinderen ook de kans om te leren over de natuur, insecten te observeren, een positief verschil te maken voor het milieu en een aantal praktische vaardigheden te leren.
Hoe maak ik een insectenhotel? De materialen
Het mooie van een diy-insectenhotel is dat je niet veel spullen hoeft te kopen. Je vindt immers veel natuurlijke materialen die je kunt gebruiken in je tuin. De herfst is een geweldige tijd om er eentje te maken, maar je kunt elk moment van het jaar een insectenhotel maken. Dit is wat je nodig hebt:
- Bakstenen voor de basis
- Houten pallets/planken voor de structuur
- Dakpannen / planken met dakvilt voor het dak
- Losse schors / dood hout / boomstammen: perfect voor pissebedden, kevers, spinnen en duizendpoten
- Droge bladeren/stro/stokjes: lieveheersbeestjes, kevers en wantsen zijn hier dol op
- Stenen/tegels: precies wat kikkers en padden graag hebben
- Terracotta potten: sommige leeg en sommige met zand/stro/bladeren, in verschillende hoeken geplaatst
- Golfkarton/dennenappels: zeer geschikt voor gaasvliegen en lieveheersbeestjes
- Bamboestokken, hol riet en looprolbuisjes: ideaal voor solitaire bijen
Hergebruik het kartonnen rolletje van Edet Comfort toiletpapier om een stevige structuur voor je insectenhotel te maken.
Een insectenhotel maken: stappenplan
Om een insectenhotel te maken hoef je maar een paar stappen te volgen en dan kun je creatief worden met hoe je het vult.
- Kies de perfecte plek. De meest geschikte plaats is stevig en vlak – en niet in de buurt van je moestuin! Veel beestjes houden van vochtige, koele omstandigheden, maar sommige houden ook van de zon.
- Bouw de basis.
Leg wat bakstenen langs twee kanten van je plek, met een verbindingslijn van bakstenen in het midden (zie het als een H-vorm). Leg wat droge bladeren op de grond om een typische bosbodem voor te stellen. - Maak de structuur.
Leg er een paar lagen houten pallets op. Als je houten planken gebruikt, gebruik dan bakstenen in elke hoek om het op te bouwen, maar houd het insectenhotel lager dan een meter. - Vul de openingen op.
Plaats verschillende materialen in de pallets of tussen de planken om verschillende ruimtes te creëren. Denk aan knusse bedden, tunnels, spleten, hoekjes en gaatjes. Toiletrolkokers zijn prima, niet-giftige cilinders om kleinere structuren zoals bamboebuizen of golfkarton op hun plaats te houden. - Eindig met een dak.
Zorg ervoor dat de structuur stabiel is en voeg dan een dak toe om je insectenhotel droog te houden. Dit kunnen dakpannen zijn of houten planken bedekt met dakvilt.
Je insectenhuis verfraaien: ideeën voor decoratie
Als je eenmaal de structuur hebt gemaakt, kun je het hierbij laten, maar misschien wil je ook nog wat extra's toevoegen voor de gezelligheid. Hier is hoe je een insectenhuisje interessanter kunt maken om naar te kijken:
- Maak kleine bordjes van hout of karton om naast de verschillende secties te plaatsen: 'Bijen hier'; 'Welkom thuis'; 'Lieveheersbeestjeshol'; 'Kamer vrij'… Laat je fantasie de vrije loop!
- Maak een minideurmat voor de voorkant=
- Leg een pad van kiezels of grind aan dat ernaartoe leidt
- Plant bloemen die rijk zijn aan nectar om bijen, vlinders en andere bestuivers aan te trekken
Hoe maak je een insectenhotel deel van het dagelijks leven
Als je klaar bent met de bouw van je insectenhotel, betekent dat niet dat je klaar bent. De kinderen kunnen het dagelijks of wekelijks bezoeken om het reilen en zeilen te observeren. Ze kunnen een dagboek bijhouden om de veranderingen in de loop van een jaar te noteren. Dit zal hen ook helpen om zich met de seizoenen bezig te houden.
Houd een speciale kit bij de hand om je insectenhuis- observaties op te schrijven:
- Klembord
- Potlood
- Logboek/dagboek
- Vergrootglas
- Zaklamp
- Verrekijker
Nu je weet hoe je een insectenhotel maakt, kun je nog meer wilde dieren in je tuin helpen door ook te leren hoe je een vogelhuisje maakt.
Gerelateerde onderwerpen
Tuinieren met kinderen: 3 activiteiten voor kleine groene vingers
Wil je tuinieren met je kinderen? Ontdek hier 3 leuke tuinieractiviteiten die ook geschikt zijn voor als het te koud is om te spelen in de tuin!
2 muziekinstrumenten maken voor kinderen
Zoek je een leuke knutselactiviteit om je kinderen meer te leren over recycling? Ontdek hier hoe je zelf muziekinstrumenten kunt maken van lege verpakkingen.
Ideeën voor Halloween knutsels
Wil je knutselen voor Halloween met peuters of oudere kinderen? Volg deze simpele stappen om enge spinnen van wc-rollen en een griezelig spookhuis te maken.
2 verrassend originele ideeën om een wc-rollenhouder te maken
Volg deze stappenplannen om een wc-rolhouder te maken en ontdek twee manieren om jouw wc-papier op te bergen door gebruik te maken van oude tissuedozen.
Poppenkastpoppen maken: zelf een marionet maken
Dit stappenplan laat je zien hoe zelf een marionet maken helemaal niet moeilijk is. Kijk snel hoe je zelf een pop kunt maken van lege wc-rollen.
Een pompon maken met wc-rollen of karton
Hoe maak je een pompon? Leer hier zelf pompons te maken op twee gemakkelijke manieren: met lege wc-rollen en met kartonnen ringen van een lege tissuedoos.