Heb jij je weleens afgevraagd hoe composteren precies werkt? Wij beantwoorden een aantal veelgestelde vragen, van ‘wat betekent composteren?’ tot ‘wat mag in de compostbak?’ Ontdek hoe je zelf groente-, fruit- en tuinafval kunt omtoveren in compost vol voedingsstoffen om de grond in je tuin mee te verrijken.
Wat is composteren?
Composteren is simpelweg het proces waarbij biologisch materiaal op natuurlijke wijze afbreekt. Het resultaat is een voedingsrijke stof waarmee je de bodem kunt voeden.
Is composteren goed voor het milieu?
Je weet nu wat composteren is, maar is dit nou echt beter voor het milieu? Volgens Milieu Centraal is het composteren van gft-afval beter voor het milieu dan het te verbranden met het restafval. Deze compost is namelijk een milieuvriendelijker bodemverbeteraar dan bijvoorbeeld kunstmest, tuinaarde en potgrond. Daarnaast wordt ingezameld gft-afval voor het composteren vaak vergist, wat de duurzame brandstof biogas oplevert. Door zelf te composteren bespaar je juist weer energie, omdat het gft-afval niet ingezameld en verwerkt hoeft te worden.
Hoe kun je gft-afval zelf composteren?
Volg onderstaand stappenplan om zelf je gft-afval te composteren. Houd er daarbij rekening mee dat niet alles wat in de gft-bak mag, ook op je eigen composthoop mag. Verder in dit artikel lees je meer over wat wel en niet in de compostbak mag.
- Doe gelijke hoeveelheden stikstofrijk materiaal (zoals gras, groenteafval en gemalen koffie) en koolstofrijk materiaal (zoals zaagsel, dode bladeren en gescheurde oude kranten) in de composthoop of -bak.
- Stop houtachtige stoffen onderin (om de luchtcirculatie te bevorderen) met daarbovenop verschillende lagen tot een diepte van minstens 30cm. Zorg voor zoveel mogelijk variatie in stoffen.
- Voeg hier regelmatig geschikt afval aan toe.
- De composthoop zal opwarmen en het composteren zal beginnen.
- Meng de inhoud van de composthoop na een paar weken grondig door elkaar. Voeg een beetje water toe als de hoop erg droog is.
- Woel de composthoop zo elke vier tot zes weken om. Hierdoor lucht je compost goed door en dat versnelt het proces.
- De compost is klaar als de hoop naar aarde en vochtige bosgrond ruikt, donkerbruin is, kruimelt als aarde, en voor de helft in formaat is geslonken. Onder de juiste omstandigheden kan dit binnen twee tot vier maanden gebeuren, maar het kan ook langer dan een jaar duren.
Hoe werkt composteren?
Micro-organismes zetten de plantaardige stoffen om in compost. De schimmels en bacteriën hebben hierbij de juiste hoeveelheid lucht, licht en water en de juiste temperatuur nodig. Zet de composthoop daarom bij voorkeur op een plekje in de schaduw, waarbij je hem vochtig houdt bij droog weer en regelmatig omwoelt om de boel door te luchten.
Een goed compostvat behoudt de juiste temperatuur en vochtigheidsgraad, houdt de regen buiten en laat lucht naar binnen, en voert een teveel aan water af.
Wat mag in de compostbak?
Je wil een mengsel van gelijke delen stikstofrijk en koolstofrijk materiaal.
Stikstofrijke materialen zijn bijvoorbeeld:
- Gemaaid gras
- Fruit- en groenteafval (exclusief uien en niet-biologische citrusschillen)
- Koffiedik en theebladeren (geen theezakjes)
- Snijbloemen
- Onkruid en eenjarige planten (zonder zaadjes)
- Zacht snoeisel
Koolstofrijke materialen zijn onder andere:
- Houtsnippers/zaagsel (exclusief behandeld hout)
- Versnipperd hard snoeisel
- Dode bladeren
- Stengels van planten
- Stro
Wat kan niet op de composthoop?
Het volgende afval kun je beter niet in je compostbak doen:
- Bereid eten
- Zuivel
- Vis
- Vlees
- Kattenbakkorrels
- Zieke planten
- Overblijvend onkruid
- As van houtskool
Wat doet Edet voor het milieu?
Bij Edet doen we ons best onze impact op het milieu te verkleinen. Zo zoeken we met toewijding naar manieren om duurzamer te zijn op verschillende gebieden, met innovatieve producten, productieprocessen en transport. Ons keukenpapier kan bijvoorbeeld industrieel gecomposteerd worden en mag dus ingezameld worden met je gft-afval.
Je weet nu beter wat composteren betekent en waarom het goed is voor het milieu, en je kunt vol zelfvertrouwen je eigen composthoop beginnen.
Wat is watervervuiling? Oplossingen, oorzaken en gevolgen
Wat is watervervuiling, wat zijn de gevolgen van watervervuiling en hoe kunnen we watervervuiling tegengaan? Ontdek hier de antwoorden!
Beginnen met een moestuin: zelf groente kweken van restjes
Wil je beginnen met een moestuin? Zelf groente kweken van restjes is een simpele manier om voedselverspilling te verminderen. Lees hier hoe je dat doet!
Tips voor hergebruik van afval en thuis papier recyclen
Wil je iets maken van afval of glazen potjes hergebruiken? Ontdek hier verschillende tips over het hergebruik van afval en leer zelf papier recyclen!
Duurzaam reizen: tips om duurzaam op vakantie te gaan
Wil je duurzamer reizen maar weet je niet goed hoe? Lees hier wat duurzaam reizen inhoudt en ontdek onze beste tips voor een milieuvriendelijke vakantie.
Wat is upcycling? De verschillen tussen recycling en upcycling
Wat is upcycling en wat is het verschil tussen recycling en upcycling? Ontdek hier meer over upcycling, inclusief leuke tips voor creatief hergebruik.
Duurzame cadeau-ideeën: 10 duurzame cadeaus voor milieubewuste mensen
Ben je op zoek naar leuke duurzame cadeau-ideeën voor je milieubewuste dierbaren? Hier zijn 10 groene cadeaus die lief zijn voor de planeet!