24 personen vonden dit nuttig
Je hebt je recyclebare plastic netjes in de pmd-bak gedaan, maar hoe wordt plastic gerecycled nadat jij het hebt weggebracht? Om je vragen te beantwoorden over plasticrecycling laten we je stap voor stap de reis van een plastic tasje zien van jouw huis naar zijn nieuwe leven als gerecycled product.
Stap 1: Plasticafval wordt opgehaald
De inzameling is de eerste stap bij het recyclen van plastic. Je plastic wordt met het pmd-afval (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons) bij je aan huis opgehaald of je brengt het zelf naar de plastic-container. Hiervandaan wordt het naar de sorteerinstallatie gebracht. Hier wordt het afval gekeurd: alleen als de vracht voor tenminste 85% uit pmd-afval bestaat, kan het meteen verwerkt worden. Is dit niet het geval, dan moet de verwerker grote stukken ongewenst afval, zoals kunststof tuinmeubilair, eruit halen.
Je plastic verpakkingen, zoals een plastic draagtasje, worden met de rest van je pmd-afval ingezameld.
Stap 2: Recycling wordt gesorteerd
Maar hoe wordt plastic gerecycled als er ook metaal en drinkpakken in de zak zitten? De volgende stap is om alle soorten plastic in de sorteerinstallatie te scheiden van de rest van het pmd-afval. Het plastic afval wordt ook gescheiden in verschillende soorten kunststof, zoals PET, PE, PP, folie en gemengd kunststof. Hierbij wordt gebruikgemaakt van verschillende geautomatiseerde processen: een magneet verwijdert metaal, drinkpakken worden gedetecteerd met infrarood, plastic tasjes worden weggeblazen, en door middel van kleur- en materiaalherkenning worden verschillende soorten kunststof verder gescheiden. Na afloop wordt dit handmatig gecontroleerd.
Je plastic tasje wordt gescheiden van de rest van het afval en komt terecht in een baal met dezelfde soort kunststof.
Stap 3: Plastic wordt versnipperd en gewassen
Vervolgens wordt het plastic in de baal versnipperd en worden alle voedselresten en ander vuil van het plastic gewassen. Ook labels en lijm worden hier verwijderd, omdat deze de structuur van het nieuwe, gerecyclede materiaal en het product dat hiervan gemaakt wordt kunnen aantasten.
Je plastic tas wordt versnipperd tot kleine korrels en vervolgens gewassen om etensresten en ander vuil te verwijderen.
Stap 4: Plastic wordt vermalen tot korrels (granulaat)
Deze schone korrels plastic worden tenslotte verder vermalen tot granulaat. Dit is de grondstof waarvan nieuwe producten gemaakt kunnen worden.
Je plastic tasje wordt vermalen tot granulaat
Maar hoeveel plastic wordt gerecycled? Volgens Milieu Centraal werd in 2018 65% van de plastic verpakkingen gescheiden ingeleverd, dus er is nog veel werk aan de winkel. Om te verbeteren hoeveel plastic daadwerkelijk gerecycled wordt, moeten zowel consumenten als fabrikanten hun steentje bijdragen. Als meer huishoudelijke producten een recyclebare verpakking hebben, is het voor iedereen thuis gemakkelijker om duurzame keuzes te maken.
Stap 5: Plastic wordt hergebruikt
Het plastic granulaat wordt gesmolten en kan zo verwerkt worden in nieuwe producten.
Van het granulaat van een plastic tasje van PP kunnen bijvoorbeeld de volgende nieuwe producten worden gemaakt:
- Bezems
- Borstels
- Harken
- Plastic bakjes
Hoeveel plastic in het algemeen wordt gerecycled hangt af van drie dingen:
- Of bedrijven recyclebare verpakkingen maken.
- Of de juiste faciliteiten voor recycling beschikbaar zijn.
- Of consumenten hun plastic afval op de juiste manier weggooien.
De verpakkingen van Edet zijn recyclebaar
Bij Edet vinden we het erg belangrijk om meer verpakkingen te recyclen. Onze plastic verpakkingen bestaan daarom uit voornamelijk polyethyleen en polypropyleen, en zijn recyclebaar. Op het moment bestaan de verpakkingen voor meer dan 30% uit gerecycled plastic. Ons doel is om dat voor 2025 te verhogen tot 85% hernieuwbare of gerecyclede materialen door duurzaam en circulair te innoveren.
Zowel bedrijven als consumenten spelen een rol in het recyclen van plastic. Hoeveel plastic wordt gerecycled, wordt deels bepaald door wie kunststof producten koopt. Door goed te controleren welke soorten plastic in jouw gemeente gerecycled kunnen worden en ons plastic altijd in de juiste zak en container te doen, kunnen we allemaal duurzamer leven.
Wat is watervervuiling? Oplossingen, oorzaken en gevolgen
Wat is watervervuiling, wat zijn de gevolgen van watervervuiling en hoe kunnen we watervervuiling tegengaan? Ontdek hier de antwoorden!
Beginnen met een moestuin: zelf groente kweken van restjes
Wil je beginnen met een moestuin? Zelf groente kweken van restjes is een simpele manier om voedselverspilling te verminderen. Lees hier hoe je dat doet!
Tips voor hergebruik van afval en thuis papier recyclen
Wil je iets maken van afval of glazen potjes hergebruiken? Ontdek hier verschillende tips over het hergebruik van afval en leer zelf papier recyclen!
Duurzaam reizen: tips om duurzaam op vakantie te gaan
Wil je duurzamer reizen maar weet je niet goed hoe? Lees hier wat duurzaam reizen inhoudt en ontdek onze beste tips voor een milieuvriendelijke vakantie.
Wat is upcycling? De verschillen tussen recycling en upcycling
Wat is upcycling en wat is het verschil tussen recycling en upcycling? Ontdek hier meer over upcycling, inclusief leuke tips voor creatief hergebruik.
Duurzame cadeau-ideeën: 10 duurzame cadeaus voor milieubewuste mensen
Ben je op zoek naar leuke duurzame cadeau-ideeën voor je milieubewuste dierbaren? Hier zijn 10 groene cadeaus die lief zijn voor de planeet!