Kleine handelingen en je gewoonten veranderen lijkt misschien niet veel, maar als we dit allemaal doen, draagt het bij aan de zorg voor onze planeet. Dit begint in het comfort van je eigen huis! Thuis bezuinigen op gas, elektriciteit en water is een gemakkelijke en efficiënte manier om onze dagelijkse impact op het milieu te verminderen. Ontdek onze top tips om energie te besparen!
Waarom is energie besparen belangrijk?
We gebruiken elke dag energie. Voor velen van ons is het vrijwel onmogelijk om een dag geen energie te verbruiken, of het nu elektriciteit, gas of water is. Hoewel het verbruik van energie essentieel en onvermijdelijk is, is het van cruciaal belang om rekening te houden met onze dagelijkse consumptie om de impact ervan op de planeet te beperken. Helaas zijn luchtvervuiling, watervervuiling, klimaatverandering en de uitstoot van broeikasgassen die een negatieve invloed hebben op het milieu, allemaal gevolgen van de productie en consumptie van energie.
Energiebesparende maatregelen zijn belangrijk voor ons eigen welzijn en dat van onze planeet. We zorgen allemaal toch graag voor onze omgeving? Bovendien betekent schonere lucht ook een betere levenskwaliteit, omdat schone lucht minder schadelijk is voor onze gezondheid.1
Nu je weet waarom we ernaar moeten streven ons energieverbruik te verminderen, is het tijd om te leren hoe je thuis energie kunt besparen!
Thuis energie besparen: hoe doe je dat?
Er zijn veel snelle en gemakkelijke praktische tips om thuis je energieverbruik te verminderen. Ze dragen niet alleen bij aan de zorg voor de planeet, maar kunnen je ook helpen geld te besparen op je energierekening! Een winst voor het milieu en voor je portemonnee.
7 kleine energiebesparende maatregelen
Vraag je je af hoe je kunt bezuinigen op gas en zoek je praktische tips om stroom te besparen? Met deze energiebesparende maatregelen kun je dagelijks gas, water en elektriciteit besparen om de impact op het milieu (en je rekeningen!) te verkleinen.
Zorg voor de planeet en voor je dierbaren met deze tips om energie te besparen in huis:
- Doe het licht uit als je de kamer uit gaat. Het licht uitdoen wanneer je het niet nodig hebt is een goede gewoonte en een makkelijke manier om stroom te besparen in huis. Vergeet dus niet op het lichtknopje te drukken als je naar buiten gaat!
Vergeet je vaak het licht uit te doen? Leg in elke kamer briefjes om je hieraan te herinneren. Zo wordt het snel een gewoonte die je met je ogen dicht doet!
- Haal de stekker uit het stopcontact als je een apparaat niet gebruikt. Wist je dat een apparaat nog steeds energie verbruikt als het op stand-by staat?2 Je kunt dit sluipverbruik verminderen door de stekker van ongebruikte apparaten uit het stopcontact te halen. Je kunt natuurlijk niet alle ongebruikte apparaten loskoppelen. Je wilt je koelkast, die vol staat met verse groenten en zuivelproducten, niet van het stroom halen! Sommige apparaten kunnen echter gemakkelijk worden losgekoppeld wanneer ze niet worden gebruikt. Denk hierbij aan je magnetron, broodrooster, waterkoker, televisie, haardroger en ander haarstylingtools, en telefoon- en laptopopladers.
- Gebruik je wasmachine bewust. Was je kleding op een lagere temperatuur om energie te besparen. Als je het wasmachineprogramma instelt op 30°C, kun je wel 50% minder elektriciteit gebruiken dan wanneer je wast op 40°C.3 Probeer het aantal keren dat je de was doet te verminderen door ervoor te zorgen dat de trommel vol is voordat je een was draait. Houd er wel rekening mee dat dit niet geschikt is voor alle soorten kleding en vlekken.
- Vermijd het gebruik van de droger. Een wasdroger gebruikt 0,8 - 2,85 kWh per droogbeurt, afhankelijk van het type droger.4 Droog je kleding indien mogelijk aan de waslijn om stroom te besparen en het milieu te ontzien. En wie houdt er nou niet van de geur van fris wasgoed in huis?
- Vul de waterkoker alleen met zoveel water als je nodig hebt. Hoe meer water je kookt in de elektrische waterkoker, hoe meer energie je verbruikt. Je hoeft de waterkoker dus niet helemaal te vullen als je alleen voor jezelf een kopje thee zet!
- Douche niet te lang en ga niet in bad om water te besparen. Een lange, warme douche of bad kan verleidelijk zijn (en is soms absoluut noodzakelijk voor zelfzorg!), maar een snelle en efficiënte douche kan net zo lekker aanvoelen als een lange douche en helpt je waterverbruik te verminderen! Waarom steek je niet een kaars aan, zet je een ontspannend muziekje op en verruil je het bad voor een gezellig hoekje op de bank?
Zet de verwarming een graadje lager. De temperatuur van je centrale verwarming met een paar graden verlagen kan bijdragen aan de besparing van gas en elektriciteit.5 Eén of twee graden maakt voor jou niet zo veel uit (en je kunt altijd een extra laagje aantrekken), maar het maakt wel een verschil om energie te besparen en je impact op het milieu te verminderen!
Nu je enkele eenvoudige, praktische tips kent om dagelijks thuis energie te besparen, kun je nog een stapje verder gaan door je huis en je huishoudelijke apparaten aan te passen. Blijf lezen voor meer energiebesparende tips!
Thuis energie besparen: maak je huis energiezuinig!
Naast het toepassen van bovenstaande energiebesparende maatregelen, kun je ook je woning energiezuinig maken en je energieverbruik thuis nog verder terugdringen. Zonder verder oponthoud zijn hier nog vier energiebesparende tips:
- Vervang alle lampen door led-lampen. Ledjes zijn gebaseerd op een technologie die minder elektriciteit verbruikt dan gloeilampen en halogeenlampen, en zijn daarom een efficiënte manier om thuis elektriciteit te besparen. De lampen hebben ook het voordeel dat ze langer meegaan dan andere soorten lampen, waardoor je op de lange termijn geld kunt besparen!6
- Installeer een slimme meter. Een slimme meter houdt je gas- en elektriciteitsverbruik bij. Doordat je een idee krijgt van je energieverbruik, kun je zelf kleine energiebesparende maatregelen nemen om je impact op het milieu te verminderen, bijvoordeel door sluipverbruik te verminderen. Bovendien stuurt een slimme meter een nauwkeurige meting van je energieverbruik naar je leverancier, waardoor je altijd alleen betaalt voor wat je daadwerkelijk gebruikt.7
- Kies voor HR++-beglazing. Ramen met HR++-beglazing zijn energiezuiniger dan standaard dubbele beglazing en ze passen gewoon in je huidige kozijnen. Ze kunnen de warmtewinst of -verlies met bijna 30% verminderen.8 Als gevolg hiervan kunt je gas en elektriciteit besparen op verwarming en aircon: een dubbele win voor de planeet! Vacuümglas en triple glas isoleren nog beter dan HR++-glas, maar hebben hogere installatiekosten.
- Kies voor energiezuinige huishoudelijke apparaten. Apparaten worden doorgaans geclassificeerd op een schaal van A tot en met G, waarbij A het meest energiezuinig is en G het minst.9 Elektrische apparaten met een A-classificatie verbruiken minder energie; kies dus voor een vriezer, koelkast, magnetron, boiler en meer met een A-label, zodat je in de behoeften van je huishouden kunt voorzien terwijl je minder verbruikt en zorg draagt voor het milieu.
Probeer deze tips om je energieverbruik thuis te verminderen en doe mee aan de inspanningen om de planeet te helpen op de schaal waar jij je prettig bij voelt! Het ontwikkelen en onderhouden van duurzame gewoonten in huis is belangrijk om ons energieverbruik en de impact ervan op de aarde te verminderen. Een verschil maken begint elke dag met kleine gebaren.
Bronnen:
1 Milieudefensie, 'Hoe vervuild is de lucht in mijn straat?'
2 BNNVARA, 'Sluipverbruik: zoveel ben jij extra kwijt aan de energierekening'
3 Consumentenbond, 'Zuinig wassen en geld besparen'
4 Milieu Centraal, 'Wasdroger'
5 Milieu Centraal, 'Bespaartips verwarming'
7 Rijksoverheid, 'Hoe werkt een slimme meter?'
8 Milieu Centraal, 'Dubbel glas, HR glas, triple glas en vacuümglas,'
9 Milieu Centraal, 'Apparaten'
Wat is watervervuiling? Oplossingen, oorzaken en gevolgen
Wat is watervervuiling, wat zijn de gevolgen van watervervuiling en hoe kunnen we watervervuiling tegengaan? Ontdek hier de antwoorden!
Beginnen met een moestuin: zelf groente kweken van restjes
Wil je beginnen met een moestuin? Zelf groente kweken van restjes is een simpele manier om voedselverspilling te verminderen. Lees hier hoe je dat doet!
Tips voor hergebruik van afval en thuis papier recyclen
Wil je iets maken van afval of glazen potjes hergebruiken? Ontdek hier verschillende tips over het hergebruik van afval en leer zelf papier recyclen!
Duurzaam reizen: tips om duurzaam op vakantie te gaan
Wil je duurzamer reizen maar weet je niet goed hoe? Lees hier wat duurzaam reizen inhoudt en ontdek onze beste tips voor een milieuvriendelijke vakantie.
Wat is upcycling? De verschillen tussen recycling en upcycling
Wat is upcycling en wat is het verschil tussen recycling en upcycling? Ontdek hier meer over upcycling, inclusief leuke tips voor creatief hergebruik.
Duurzame cadeau-ideeën: 10 duurzame cadeaus voor milieubewuste mensen
Ben je op zoek naar leuke duurzame cadeau-ideeën voor je milieubewuste dierbaren? Hier zijn 10 groene cadeaus die lief zijn voor de planeet!